אייך נוצרים שריטות בזכוכית ולמה ?

שלום.

במאמרי הקודם בנושא "שריטות בזכוכית", עסקתי בגורמים היכולים לפגוע בזכוכית ולגרום לשריטה. בנוסף הצעתי 3 שיטות להעלמת שריטות.
במאמר זה, תמצאו פרוט על הדרך בה נגרמות השריטות בתוספת צילומים של שריטות / פגמים בזכוכית.

לאור הניסיון הרב שצברתי במשך העבודה, אני מציג את התמונות הללו אשר צולמו באתרים שונים בארץ בהם עסקתי ברפוי והעלמת שריטות בזכוכית.תמונות אלו מייצגות רק חלק קטן מהאפשרויות, ובהן ניתן לראות את ה"לפני ואחרי" של העבודה. בחלקן, ניתן יהיה לראות רק את הלפני מאחר ולא הייתה אפשרות ל"ייחד" את המיקום למצב "אחרי".

זכוכית על זכוכית

אחת התופעות הנפוצות, היא שריטה של זכוכית על-גבי זכוכית. זכוכית, בזמן חיתוך והסעה על-גבי שולחן החיתוך, יכולה להישרט משברי זכוכית קטנים שנוצרי בזמן "פתיחת" זכוכית קודמת ולא נוקו. גם ב"מסעה" של הזכוכית על- גבי עגלות עבודה או במעבר שלהן במכונות העיבוד השונות, קיימת סכנה ששאריות זכוכית זעירות יפגעו בלוח הזכוכית המעובד. שריטות מסוג זה מתאפיינות בדרך כלל בעומק משתנה ובאורך משתנה. שריטות זכוכית על זכוכית ניתנות לרפוי והעלמה מהירים, מאחר והן משאירות "שפתי שריטה" רחבים עם שבבים המאפשרים ליטוש והברקה נוחים

  1. שריטות אלומיניום ומתכת

שריטות מסוג זה, מתאפיינות, בדרך כלל, בשריטה דקה, חדה וישרה.  שריטות מסוג זה, נגרמות בזמן תהליך ייצור חלון האלומיניום / מתכת או בעת ההובלה          של החלון או הרכבתו. שריטה מסוג זה לא קלה להעלמה מאחר והשריטה הנוצרת, עמוקה וללא שבבים ב"שפתי השריטה".  שריטות מתכת ממסגרות החלון, אינן שריטות רבות המופיעות על פני הזכוכית. אם שריטות מתכת רבות מופיעות על פני הזכוכית, זו תוצאה של זיגוג החלון שנעשה על גבי משטח עבודה מלוכלך בשבבי מתכת.

  1. שריטות ניקיון

במשולב עם שריטות המתכת, גם שריטות הניקיון נגרמות בדרך כלל כתוצאה של שימוש במתכת בזמן הניקיון, כגון: סכין יפני, “סקראפר" (מכשיר לניקוי מלט ולכלוך), מכשיר מגנטי לניקוי אקווריום, סקוטשברייט וכיו"ב. גם במידה וקיים אבק רב על הזכוכית והיא מובלת ללא הפרדה טובה בין לוח אחד למשנהו, חיכוך בין הלוחות והאבק יצור גם הוא שריטה שתראה כשריטת מתכת. שריטות הניקיון מתאפיינות במספר רב של מוקדים ובשפשופים רבים במקום אחד. גם תנועתיות השריטה חושפת את מקור השריטות. על מנת להישמר ממצב כזה, מומלץ להשתמש בהרבה מאוד מים או נוזל ניקוי שמשות, לפני שמניחים איזו שהיא מטלית או נייר ניקוי על הזכוכית.

  1. קורוזיה (שיתוך)

לוחות הזכוכית מיוצרים במידות שונות. הלוחות נארזים במסגרת עץ כאשר בין כל לוח  ללוח יש נייר או אבקת הפרדה מיוחדת. מאחר ולוחות הזכוכית גדולים ותופסים שטח ונפח, נהוג לאחסן חלק מהארגזים עם הזכוכיות תחת כיפת השמיים.  על מנת שמזג האוויר לא ישפיע ויפגע בזכוכיות מקובל לכסות את הארגזים בברזנט או ניילון. לפעמים, מכל מיני סיבות, נרטבים לוחות הזכוכית באריזה, המים חודרים בין לוחות הזכוכית בארגז ומחלחלים מטה. לא תמיד המים מתייבשים, מתנדפים או מתאדים באופן מהיר ולוחות הזכוכית העומדים זמן רב מאוד תחת כיפת השמיים וללא  כיסוי נאות מקבלים "קורוזיה" ( שיתוך)

  1. לכלוך של חיסום או סימנים

תהליך חיסום הזכוכית הנפוץ ביותר לזכוכית ארכיטקטונית, הוא תהליך של חימום וקירור הזכוכית. בזמן חיתוך הזכוכית ועיבודה, נרשמים על גבי הזכוכית מספר נתונים כדי שאפשר יהיה לאתר את הזכוכית במשך העבודה ובסיומה. לפעמים סימנים אלה נצרבים בתוך הזכוכית ואין אפשרות להוציאם אלא במכשיר מיוחד.         כמו כן, כל זכוכית מחוסמת בעלת תן תקן, חייבת להיות מסומנת בתו התקן המכיל פרטים מזהים בלתי מחיקים באופן רגיל. אבל עדיין אפשר להעלים את הצבע הלבן של הסימון על ידי מכשיר העלמת השריטות ונשאר רק סימן התקן הצרוב בזכוכית. במידת הצורך ניתן להעלים גם סימון זה, אבל הוא מצריך עבודה רבה יותר ומדויקת יותר.

  1. שפשוף על הזכוכית

קורה, ולאחר הרכבת הזכוכית במקום, בייחוד בבתים פרטיים/משרדים (חלוקות פנימיות, מעקות, ויטרינות), מעבר של ציוד או ריהוט, או עבודה לא זהירה ליד            הזכוכית, יגרמו לשפשוף על גבי הזכוכית. השפשוף נראה היטב וגם מורגש היטב, מאחר והפגיעה היא בציפוי החיצוני של הזכוכית והשקיפות נפגמת.

  1. ליטוש + נתזים (גיצים)

לפעמים אנחנו נזקקים להשתמש בדיסק על מנת לבצע עבודות מסגרות בקרבת  הזכוכית. חוסר ערנות וזהירות רגעיים עלול לגרום לכך שנתזים (גיצים) יפגעו בזכוכית חשופה. צורת פגיעת הליטוש דומה לצורת השפשוף, אבל הדיסק יחרוץ עמוק יותר את הזכוכית ולפעמים מתחת לחריץ תיווצר גם שריטה.  בזמן עבודות מסגרות על מתכת, כאשר אין שימת לב להמצאות זכוכית בטווח הקרוב  לעבודה, יכולים נתזים הנוצרים בזמן הניסור או השיוף לעוף לעבר הזכוכית ולפגוע בה. מאחר והנתזים נושאי חום גבוה, הם פוגעים בזכוכית ויוצרים נקודות על כל הזכוכית. ככל שעבודת השיוף קרובה יותר, כך תיפגע הזכוכית באופן קשה יותר. גם אם הנקודות נראות קטנות ועדינות, הנתזים הקטנים הללו פוגעים קשה מאוד בזכוכית.

  1. נזילת ריתוך

בזמן שיפוצים, כאשר הזכוכית כבר מורכבת, ויש צורך לרתך בסביבה. יש לשים לב לכיסוי הזכוכיות בקרטון הגנה. אבל, לא תמיד מקפידים ואזי נזילת הריתוך בדומה לנתזים, שורפת את ציפוי הזכוכית. חום הריתוך גבוה יותר ונזילות גדולות יותר ולכן הן יראו מרחוק. גם בגלל הנקודה השחורה בנוצרת על הזכוכית כתוצאה משרפת ציפוי הזכוכית.

 

  1. תופעות נוספות

תופעות נוספות יכולות לקרות על הזכוכית במידה ולא מקפידים על הגנה על הזכוכית.

א.  שריטת יהלום    שריטות של כלי עבודה המצופים סגסוגת יהלום כגון מקדחים, מלטשים וכיו"ב. הרבה שריטות יכולות להיווצר ליד חורי קידוח כתוצאה מחוסר תשומת לב ופגיעת  הכלי בזכוכית.

ב.  אבנית

 אי שימת לב לניקיון, בייחוד באזור מלא מים כגון, מקלחונים, אמבטיונים וכיו"ב. יש לנקותם תדיר כדי שהאבנית לא תיבנה (Buildup). אפשר להוריד האבנית בכל מיני  תכשירים אבל לאחר היווצרות אבנית כבדה, יש צורך בליטוש הזכוכית מאחר והאבנית מאכלת את הזכוכית ויוצרת חריר קטן בזכוכית.

ג. מכות

חורים קטנים הנוצרים על ידי עצמים הפוגעים בזכוכית בזמן הובלה או במידה והזכוכית חשופה לרוחות מדבריות הנושאות חול ואבנים קטנות.

ד.  התזת חול וחומרים כימיים

אחד מתהליכי הייצור לזכוכית עם דוגמאות הם "התזת חול" ( התזת הזכוכית באלומיניום אוקסיד או חול ים ליצירת דוגמאות) וצריבת אסיד ( מריחת חומר כימי על הזכוכית ליצירת דוגמאות. בשני המקרים, לעתים נדירות יש טעויות או נזילת חומר על הזכוכית. אבל מאחר וגם פעולות אל נחשבות לשריטות על הזכוכית מצאתי לנכון להזכירן.

  1.   לפעמים שריטות ופגיעות נגרמות מוונדליזם לשמו כמו בתמונות הללו המראות נסיון

 פריצה כושל לחנות תכשיטים ע"י השלכת בלוקים על הזכוכית. הפריצה נכשלה   אבל הזכוכית נפגעה ורופאה.

כל השריטות לעיל ניתנות לרפוי והעלמה ברמה כזו או אחרת, תוך שמירה על שקיפות הזכוכית וחוזקה. לעתים כאשר הפגיעה בזכוכית עמוקה ביותר, קיימת סכנה לעיוות מסוים במקום הפגיעה (נראה רק אם מסתכלים מהצד ולא ב90 מעלות כפי שקובעים התקנים השונים בישראל והעולם) ויש לטפל בצורה מיוחדת בפגיעה כדי לקבל גימור מעולה ותקין לחלוטין.

המאמר נכתב על ידי דני הופמן ונלקח באישור ובאדיבות . אורדן הופמן סוכנויות בע"מ.